Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

Hästsport, trav, V75

Hästsport (V75 trav, Sveriges populäraste trav spel, ATG) är all den sport, idrott och andra rekreationsaktiviteter som utförs med hästar. Vanligtvis används termerna hästsport och ridsport parallell, även om ridsport mest betecknar banhoppning, dressyr med mera och hästsport snarare avser galoppsport, travsport och hästpolo. Det finns också andra hästsporter som är betydligt mer lokala, såsom rodeo, tjurfäktning och engelsk rävjakt.

trav-v75

Kort historia om hästsport

Hästsport och ridsport är mycket gamla idrotter som säkerligen har funnits ända sedan hästen tämjdes i Mellanöstern för flera tusen år sedan. I främre Orienten och Indien hade man bland annat utvecklat flera olika ryttarlekar, kapplöpningar och hästpolo. Även i norra Orienten sysslade man med ryttarlekar, där man bland annat skulle riva tält eller sticka vildsvin med svärd eller lansar. I Mesopotamien och Egypten användes hästdrivna stridsvagnar för mer än 3 000 år sedan i strid, men även för nöjesjakt och rekreation. Körtävlingar började dock på riktigt under Antiken och under Romarrikets storhetstid. Kapplöpning blev en olympisk gren redan 680 f. Kr och i Rom var kapplöpningarna så viktiga att de drevs av politiska grupper.

De första kapplöpningarna i Storbritannien ägde antagligen rum så tidigt som för cirka 2 000 år sedan och anordnades då mellan de romerska soldaterna, även om de första dokumenterade löpen skedde tusen år senare, nämligen år 1174 på en hästmarknad. År 1512 finns dokumentation att troféer gavs till vinnaren på en officiell kapplöpning i Storbritannien. Modern galoppsport började organiseras i Storbritannien under 1600-talet och det var också vid denna tid och i cirka hundra år framåt som man avlade fram de engelska fullbloden, som är världens snabbaste hästar. År 1605 har nämnts som den första moderna kapplöpningen och från år 1625 hölls årliga kapplöpningar. 1654 förbjöds dock galoppsporten i Storbritannien under tio år. I och med koloniseringen av Amerika, Afrika och Asien spreds därefter galoppsporten över hela världen och nu för tiden är den som störst i USA och Japan.

I Sverige anlades flera kungliga banor för ryttartävlingar under 1600-talet. 1865 blev banhoppning en officiell statussport efter Royal Dublin Society anordnat tävlingar under en utställning och i takt med att intresset ökade för ridsporten godkändes hoppning år 1900 som en olympisk gren i OS, vilket följdes av dressyr år 1912.

Hästsport i Sverige

I Sverige är det väldigt många som rider och de flesta ridskolor är medlemmar i organisationen Svenska Ridsportförbundet. Hästsporten har också stor betydelse i det svenska samhället, förutom som en hobbyaktivitet också socialt, kulturellt och ekonomiskt. Det beräknas att cirka 200 000 människor sysslar aktivt med hästsport i Sverige och av dessa är 85 % kvinnor och flickor. Av Sveriges BNP bidrar hästnäringen med 8 miljarder kronor (0,34 %) och 4 miljarder i skatteintäkter, varav 1,1 miljarder kommer från spel på hästar.

Mästerskap i hästsport i Sverige

Varje år hålls en mängd mästerskap i hästsport i Sverige. De internationella tävlingar som körts eller ska köras i Sverige under 2016 är följande:

10-13 mars Borås, CSI3*/1* - internationell hoppning

24-28 mars Gothenburg Horse Show – Longines FEI World Cup Final Jumping, Reem Acra FEI World Cup Final Dressage

31 mars - 3 april Flyinge, CSI U25/J/P/Ch – internationell hoppning
17 april Simlångsritten CEI 1* 80 km – internationell distansritt
7 maj Göingeritten CEI2* 120 km/ CEI1* 80 km - internationell distansritt
12-15 maj Eketorp Eventing CIC**/CIC* - internationell fälttävlan
19-22 maj Skyrup CC Ryttarförening CSI** - internationell hoppning
3-6 juni Nationaldagstävlingarna, Strömsholm CIC**/CIC*- internationell fälttävlan
16-19 juni Flyinge CVI***/**/*/CVIJ**/CVIJ*/CVICh**/CVICh* - internationell voltige
23-26 juni Össjö Hästsällskap CIC**/CIC* - internationell fälttävlan
1-3 juli A9-ritten CEI*** 160/CEI** 120/CEI* 80/CEIYJ 120 - internationell distansritt
7-10 juli Falsterbo Horse Show CSIO5* NC/CDIO5* NC/ CDI3*/CDIU25 – Furusiyya FEI Nations Cup, FEI Nations Cup Dressage
12-17 juli Flyinge CIC***/CIC**/CCI* - internationell fälttävlan
28-31 juli Varberg CSI*** - internationell hoppning
18-21 augusti Hovdala CCI**/CCI* - internationell fälttävlan
2-4 september Segersjö CIC**/CIC* - internationell fälttävlan
3-6 november Helsingborg CSI** - internationell hoppning
24-27 november Sweden International Horse Show CSI4*/CDI-W/CAI-W – internationell hoppning, Reem Acra FEI World Cup, FEI World Cup Driving

Mästerskap i hästsport utomlands

Det arrangeras naturligtvis också en hel massa internationella mästerskap i hästsport utomlands, bland annat följande under 2016:

5-7 februari Bordeaux, Frankrike CAI-W Final

3-6 mars Dortmund, Tyskland CVI-W Final
23-28 mars Gothenburg Horse Show CSI-W Final/CDI-W Final

16-19 juni Hagen, Tyskland EM i dressyr för U25
19-24 juli Oliva, Valencia, Spanien EM i dressyr för young rider, junior, children
26-31 juli Millstreet, Irland EM i hoppning för young rider, junior, children
28-31 juli Ermelo, Nederländerna, Unghäst-VM i dressyr
3-7 augusti Piper Köflach, Österrike, VM i körning enbet
6-19 augusti Rio de Janeiro, Brasilien OS i hoppning, dressyr, fälttävlan
11-13 augusti Givrins, Schweiz, VM i reining senior, EM i reining young rider/junior
17-21 augusti Aarhus, Vilhelmsborg, Danmark Ponny-EM i hoppning, dressyr, fälttävlan
18-21 augusti Le Mans, Frankrike, VM i voltige, EM i voltige junior
31 augusti - 4 september Breda, Nederländerna, VM i körning fyrspann
2-4 september Rio Frio, Portugal EM i distansritt för young rider/junior
7-18 september Rio de Janeiro, Brasilien, dressyr för ryttare med funktionsnedsättning

8-11 september Conty, Frankrike, unghäst-VM körning
15-18 september Lanaken, Belgien, unghäst-VM i hoppning
21-25 september Negrepelisse, Frankrike unghäst-VM i distansritt
22-25 september Monteliberetti, Italien EM i fälttävlan för young rider/junior
22-25 september Biblis, Tyskland EM i körning för young driver, junior, children

20-23 oktober Le Lion d´Angers, Frankrike unghäst-VM fälttävlan
10-17 december Dubai, UAE, VM i distansritt senior

Galoppsport

Galoppsport är hästkapplöpning där hästarna galopperar på en oval bana. Ryttarna inom galopp kallas jockeys. Galopp sker på banor av gräs eller sand och ibland finns det också hinder på vägen, men då kallas det ofta Steeplechase. I Sverige kan du se på galopp på Jägersro, Bro Park, Göteborg Galopp, Strömsholm och Blommeröd. Vissa lopp sänds också på tv och andra, både svenska och internationella lopp, kan du se via livestreaming på internet. På detta sätt kan du se loppet direkt och satsa på det i samma fönster i webbläsaren, vilket är mycket praktiskt.

Galoppsporten blev populär i Sverige under början av 1800-talet, men blev aldrig lika populär som i Storbritannien. År 1867 bildades dock Allmänna svenska kapplöpningssällskapet, vilket ledde till ett ökat intresse för sporten och det första professionella träningsstallet öppnade år 1870. Under 1880-talet lade Svenska kapplöpningssällskapet ner sin verksamhet på grund av dålig ekonomi, vilket betydde en tillbakagång för galoppsporten, trots att intresset ökade igen under slutet av 1880-talet, då Ridskolan Strömsholm införde löpningsridning, anordnade tävlingar och utbildade jockeys. År 1893 tilläts vadslagning med totalisator, vilket gav galoppsporten en riktig framåtknuff, men redan 1896 förbjöds vadslagningsspelen igen, vilket återigen minskade intresset för galopp. År 1990 grundades Stockholms kapplöpningssällskap med målet att öka intresset, trots förbudet för vadslagning. Det gick framåt sakta med säkert och 1918 hölls det första svenska derbyt som sedan dess anordnats varje år. År 1923 tilläts vadslagning på hästkapplöpning igen och intresset ökade på nytt.

Travsport

Travsport innebär att kuskar sitter i vagnar med två hjul, så kallade sulkys, och kör hästar runt ovala banor. Hästarna behöver använda sig av gångarten rent trav, även om några galoppsteg tillåts i en del länder. De första organiserade travtävlingarna anordnades under 1800-talet, det vill säga mycket senare än galopptävlingar. Sporten startade i bland annat Frankrike och USA och är numera en stor sport också i Skandinavien, Kanada, Italien, Tyskland, Australien, Nya Zeeland med mera. De tre största länderna inom trav är antagligen Frankrike, Sverige och USA, även om det finns årliga storlopp i Norge, Danmark och Finland samt tävlingar varje vecka i Belgien, Nederländerna och Tyskland.

De största och mest kända travbanorna i Sverige är Solvalla, Åbytravet, Bergsåker, Axevalla travbana och Jägersro. De största travloppen i Sverige är Elitloppet, Olympiatravet, Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot. Sedan 1978 har också ett nordiskt mästerskap för kallblod anordnats. Fram till 1997 gick det av stapeln turvis i Finland, Norge och Sverige, 1998 och 1999 i alla tre länder och sedan 2006 på travbanan i Skogsbacka i Åbo. Det finns också stora internationella lopp, till exempel amerikanska Hambletonian Stakes och franska Prix d’Amérique, där många svenskar varit framgångsrika under årens lopp, bland andra Queen L med Stig H Johansson och Ina Scot med Helen A Johansson.

Det finns olika tävlingsformat inom travsporten, främst vad gäller distanser och startmetoder. Grunddistanserna är 1 640 meter, 2 140 meter och 3 140 meter, förutom 1 140 meter i ponnytrav. I stora lopp kan också 1 engelsk mil (1 609 meter) förekomma. Startmetoderna som används mest är autostart (bilstart) och voltstart. Autostart sker med en speciell startbil som har ut- och infällbara vingar som täcker åtta startspår bredvid varandra. Alla deltagande ekipage samlas bakom startbilen, som accelererar i jämn fart fram till startplatsen, där den släpper startfältet och kör ifrån hästarna. Vid en voltstart voltar hästar i högervarv och styrs av kommandon från en huvudstarters i form av ”klart-ett-två-kör”. När kommandot ”kör” kommer ska alla hästar vara på sina startspår vid startlinjen i startriktningen.

Fördelen med att spela på hästsport

Hästsport, och framförallt trav, är riktigt stora sporter i Sverige, vilket betyder att det finns många olika satsningsmöjligheter inom hästsport, både på nationell och internationell nivå. Om du gillar att se på hästsport live kan du alltid ta dig till någon av de banor som finns runtom i landet och satsa direkt vid banan eller via din mobil. Hästsport är en snabb och spännande sport, så du kommer riktigt kunna känna adrenalinet pumpa runt i kroppen. Lycka till!