Sportspel | Besök | |
---|---|---|
1 | Besök | |
2 | Besök | |
3 | Besök | |
4 | Besök |
Sommar OS
Sommar-OS, eller de olympiska sommarspelen som de egentligen heter, anordnas vart fjärde år av den internationella OS-kommittén. Första sommar-OS hölls 1896 och det är ett internationellt evenemang med många sporter. I varje gren delas medaljer ut, med guld för första plats, silver för andra plats och brons för tredje plats. Den här traditionen började redan 1904. Tack vare att sommar-OS var så populärt startade också vinter-OS 1924. OS har ökat från en tävling i 42 grenar med färre än 250 manliga utövare från fjorton nationer till en tävling med 300 grenar och fler än 10 000 utövare från 205 nationer.
Historia sommar-OS
De moderna olympiska spelen grundades 1894, när Pierre de Coubertin ville marknadsföra internationell förståelse genom en sporttävling. Han baserade sitt OS på Wenlock Olympian Society Annual Games, som hade utförts i Much Wenlock sedan 1850. De första olympiska spelen i Aten 1896 lockade dock endast 245 utövare, varav fler än 200 var greker, och endast fjorton nationer var representerade. Det var ändå tydligt att det var en tävling som intresserade många, eftersom cirka 100 000 människor närvarade vid öppningen av detta OS.
Nästa sommar-OS, 1900, hölls i Paris och innehöll mer än fyra gånger så många atleter, inklusive 20 kvinnor som nu officiellt fick vara med och tävla i krocket, golf, segling och tennis. 1904 hölls OS i St. Louis, USA, och då deltog färre människor, antagligen på grund av den långa båtresan som krävdes för alla europeiska tävlande. 1908 gick OS av stapeln i London och detta var första gången som maraton sprangs vid den distans vi är vana vid, nämligen 42,195 km. 1912 gick OS i Stockholm och det var första gången som Pierre de Coubertins ursprungliga idé verkligen uppfylldes, i och med att alla fem bebodda kontinenter representerades med atleter som tävlade på samma stadion. 1916 spelades inget sommar-OS på grund av första världskriget. Sommar-OS fortsatte utvecklas under årens lopp med fler atleter, fler nationer och mer publik. 1940 och 1944 var båda utan sommar-OS på grund av andra världskriget, men därefter tog tävlingen fart igen 1948 i London, trots att både Tyskland och Japan inte fick delta i detta OS. OS har under åren fortsatt att påverkas av världspolitiken, till exempel 1980, då OS hölls i Moskva. Detta var ett år efter Sovjetunionen invaderade Afghanistan och därför bojkottade 66 nationer, inklusive USA, Kanada, Västtyskland och Japan, de olympiska spelen. Nästa sommar-OS hålls i sommar (2016) i Rio de Janeiro och detta blir då den tredje staden på det södra halvklotet som står som värd för OS, efter Melbourne 1956 och Sydney 2000. Därefter kommer sommar-OS att arrangeras i Tokyo 2020.
Statistik sommar-OS
Den totala medaljligan i OS leds av USA, som följs av Sovjetunionen och Storbritannien. Sverige ligger så bra som på tionde plats, vilket är ganska imponerande med tanke på det relativt lilla antalet invånare vi har i vårt avlånga land.
Totalt har 42 olika sporter varit del i OS-programmet och när baseboll och softboll togs bort till OS 2012 blev det totalt 26 olika sporter i detta OS. Till OS 2016 har rugby och golf lagts till. Sporterna i sommar-OS är uppdelade i kategorier baserade på hur populära de är, vilket mäts av sex kategorier, nämligen tittarsiffror på tv (40 %), popularitet på internet (20 %), offentliga undersökningar (15 %), intresse av biljetter (10 %), bevakning i pressen (10 %) och antal nationella förbund (5 %). Dessa kategorier bestämmer vilken del av OS-intäkterna som just den sportens internationella förbund får. De nuvarande kategorierna är följande:
Kategori A: friidrott, vattensporter, gymnastik
Kategori B: basket, cykel, fotboll, tennis, volleyboll
Kategori C: bågskytte, badminton, boxning, judo, rodd, skytte, bordtennis, tyngdlyftning
Kategori D: kanot/kajak, hästsport, fäktning, handboll, landhockey, segling, taekwondo, triathlon, brottning
Kategori E: modern femkamp, golf, rugby
Sommar-OS 2016
Nästa sommar-OS går som sagt av stapeln i Rio de Janeiro, Brasilien, i år. Öppningsceremonin är den 5:e augusti och avslutningsceremonin den 21:a augusti. Däremellan kommer fler än 10 500 atleter från 207 nationer att tävla i 306 evenemang i 28 olika sporter. Bland annat kommer för första gången Kosovo och Sydsudan att representeras i detta OS. Dessutom innehåller som sagt OS för första gången sporterna rugby och golf. Tävlingarna kommer att äga rum på 33 olika ställen i Rio de Janeiro samt fem ställen i Sao Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Brasilia och Manaus.
Satsa och vinn på sommar-OS 2016
Naturligtvis kommer du att kunna satsa på en massa olika sätt på sommar-OS. Även om det strax sätter igång kan det vara svårt att hitta precis vad du kan spela på, men här nedan följer en lista över några av de satsningsmöjligheter som finns för sommar-OS i år.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i damernas basket.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i herrarnas boxning, i bantamvikt, lätt flugvikt, lätt tungvikt, lätt weltervikt, mellanvikt, supertungvikt, tungvikt och weltervikt.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i damernas och herrarnas fotboll.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i damernas och herrarnas handboll.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i damernas och herrarnas landhockey.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i damernas och herrarnas singel i tennis.
- Du kan satsa på vem som kommer att ta guld i damernas och herrarnas volleyboll.
- Du kan satsa på antalet guldmedaljer Sverige kommer att ta i hela OS.
- Du kan satsa på det totala antalet medaljer Sverige kommer att ta i hela OS.
- Du kan satsa på vem som blir den svenska fanbäraren.
Möjligtvis kommer det flera satsningsmöjligheter när vi närmar oss OS, men som du ser finns det redan en hel massa spännande möjligheter för dig att satsa och vinna. Vi tycker att fanbäraren är den mest speciella kategorin och där kan du bland annat välja mellan Susanna Kallur, Therese Alshammar, Angelica Bengtsson, Emma Johansson, Elin Johansson, Daniel Ståhl, Michel Torneus, Sarah Sjöström, Henrik Stenson, Sofia Mattsson, Rolf-Göran Bengtsson, Nikita Glasnovic, Tobias Karlsson, Anna Nordqvist, Josefin Olsson, Staffan Olsson och Håkan Ericson. Lycka till med ditt val!