Sportspel Bonus Recension Besök
1 Få 1500 kr extra att spela med! Recension Besök
2 Sätt in 500 Kr - Spela med 1500 Kr! Recension Besök
3 1000 Kr för nya medlemmar Recension Besök
4 150% bonus upp till 1500kr! Recension Besök

Vinter OS

Vinter-OS är en turnering i många olika sporter som hålls vart fjärde år. För att en sport ska kunna ingå i vinter-OS måste den utövas på snö och/eller is och även utövas på organiserad nivå i minst tre av de fem bebodda världsdelarna. De sporter som ingår just nu är alpin skidåkning, backhoppning, bob, curling, freestyle, hastighetsåkning på skidor, ishockey, konståkning, längdskidåkning, nordisk kombination, rodel, skidskytte och snowboard. Vinter-OS äger rum runt januari-februari på olika platser varje gång och innehåller utövare från hela världen. Vinter-OS arrangerades för första gången 1924 och fram till 1992 hölls de samma år som sommar-OS. Sedan 1994 är de båda olympiska spelen dock separerade med två år, vilket betyder att det sedan dess arrangeras ett OS varje jämnt år.

vinter-os

Historia vinter OS

Den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, grundades 1894 och arrangerade sitt första OS 1896, men då handlade det om sommar-OS. Ända fram tills 1924 var det bara sommar-OS som arrangerades, även om vissa vintergrenar deltog. Skridskoåkning utfördes till exempel 1908 i London, i form av fyra grenar i konståkning. Inför sommar-OS 1916 i Berlin planerades en hel vintersportsvecka med skridsko, konståkning, ishockey och nordisk skidsport, men det hela ställdes in på grund av att första världskriget bröt ut 1914 och pågick fram till 1918. Nästa OS efter kriget arrangerades i Antwerpen 1920 och i detta OS deltog både konståkning och ishockey.

1921 bestämde den Internationella Olympiska Kommittén att Paris, som skulle anordna sommar-OS 1924, även skulle arrangera en separat internationell vintersportvecka. Denna turnering blev en stor succé med över 200 atleter från sexton länder som tävlade i sexton grenar. Trots att tävlingen officiellt inte kallats för OS bestämde den Internationella Olympiska Kommittén att den skulle räknas som första vinter-OS i historian. Nästa vinter-OS hölls i Sankt Moritz, Schweiz, februari 1928, men det varma vädret tvingade många deltagare att ge upp tävlingen. Följande vinter-OS gick av stapeln 1932 i Lake Placid, men precis som i sommar-OS var det färre deltagare när det arrangerades för första gången i USA på grund av den långa resvägen för alla europeiska deltagare. 1936 hölls det sista vinter-OS före andra världskriget, den här gången i Garmisch och Partenkirchen, Tyskland. Både 1940 och 1944 års vinter-OS ställdes in på grund av kriget, men 1948 kom OS igång igen, denna gång i Sankt Moritz igen.

1986 tog den Internationella Olympiska Kommittén beslutet att sommar- och vinter-OS inte skulle hållas samma år längre, utan varje gång med två års mellanrum. Detta betydde att vinter-OS hölls i Albertville, Frankrike, 1992 och sedan igen i Lillehammer, Norge, 1994. Därefter dröjde det dock till 1998 innan vinter-OS arrangerades igen, den här gången i Nagano, Japan. Senaste vinter-OS anordnades i Sotji, Ryssland, 2014 och nästa vinter-OS går av stapeln 2018 i Pyeongchang, Sydkorea.

Den sammanlagda medaljtabellen under vinter-OS sedan 1924 leds av Norge, som följs av USA och Tyskland. Sverige ligger på en imponerande sjunde plats bland alla deltagande länder.

Nästa vinter OS

Nästa vinter-OS är som sagt 2018 års tävling i Pyeongchang, Sydkorea. Tävlingen kommer att äga rum från den 9:e till den 25:e februari och anläggningarna för tävlingarna kommer huvudsakligen att vara indelade i två zoner, nämligen en bergszon och en kustzon. Bergszonen kommer att innehålla skidskytte, längdskidåkning, backhoppning, alpin skidåkning, bob, skeleton och rodel. Det är även i bergszonen som OS-byn kommer att ligga. I kustzonen däremot kommer alla tävlingar på is att äga rum, till exempel curling, hastighetsåkning på skidor, konståkning, short track och ishockey. Det finns också övriga enskilda anläggningar, där sporter som freestyle, snowboard och fartgrenarna i alpin skidåkning kommer att avgöras.

Till OS 2018 har grenarna ändrats något, då parallellslalom på snowboard har tagits bort samtidigt som mix-dubbel i curling, big air för snowboard, lagtävling i alpint och masstart i hastighetsåkning på skridskor har lagts till. Totalt handlar det om femton vintersporter. De tre skridskosporterna är konståkning, hastighetsåkning på skridskor och short track hastighetsåkning på skridskor. De sex skidsporterna är alpint, längdåkning, freestyle, nordisk kombination, backhoppning och snowboard. De två bobsleighsporterna är bobsleigh och skeleton. De fyra övriga sporterna är skidskytte, curling, ishockey och rodel.

Om man vid de första olympiska vinterspelen oroade sig för att det var för varmt behöver man dock inte tänka på det inför OS 2018. Klimatet i Pyeongchang ligger i februari på cirka -1°C på dagen och −10°C på natten, så det borde inte vara några problem. De andra platserna ligger ännu högre och har därför till och med kallare klimat.

Satsa och vinn på vinter OS

Än så länge finns det såklart ingen möjlighet att satsa på vinter-OS, utan du får satsa på andra tävlingar och evenemang istället. När det närmar sig kommer du dock säkert att kunna satsa på vem som tar guld i de olika grenarna, hur medaljligan kommer att se ut, hur många guldmedaljer Sverige kommer att ta, hur många medaljer Sverige kommer att ta totalt och så vidare. Möjligheterna är många, så det är bara att vänta och se.

Satsa på live odds i vinter OS

Ett spännande alternativ till att satsa vanligt på vinter-OS är att satsa på live odds. Live odds innebär att du lägger din satsning under tiden arrangemanget pågår. Du kanske till exempel vill satsa på vem som gör nästa mål i en hockeymatch. Du kan då följa matchen live och sedan lägga din satsning direkt under matchens gång. Här gäller det att fatta snabba beslut, då matchen kan vända när som helst. Med största möjlighet kommer du att kunna följa vinter-OS på tv och radio, men om detta inte är möjligt kan du se tävlingarna via livestreaming. Detta innebär att du ser dem live via datorn på din favorit-bettingsajt. På detta sätt kan du också satsa på evenemanget under tiden det pågår, oftast i samma fönster i webbläsaren, vilket är mycket praktiskt. Om du skulle ha turen och befinna dig på plats i Sydkorea kan du istället satsa på live odds via mobilen. Se bara till att kolla upp vad som gäller för din mobiloperatör när du surfar utomlands. Vi ses på vinter-OS!